Hur förebygger man astmaanfall? Amanda berättar sin historia.

Astma är en folksjukdom som gör att luftvägarna är kroniskt inflammerade, vilket innebär det kan vara svårt att andas. Nästan 10% av Sveriges vuxna drabbas av astma. Vi har pratat med Amanda, en av våra medlemmar, som har haft astma sen hon var barn.  

 

Svårt att få en diagnos  

Astma är en av de vanligaste barnsjukdomar. Den försvinner ofta när barnet växer upp och luftvägarna blir mer stabila. Detta hände också Amanda, en 32-åring från Malmö, men besvären kom tillbaka senare i livet och till slut fick hon en astmadiagnos för 5 år sedan.  

“Jag har alltid haft jobbigt att andas, speciellt när jag ansträngde mig. Jag trodde att anledningen var att jag hade dålig kondition, så jag började träna mer. Men efter jag har gått 8 kilo ner i vikt fortsatt mina problem med andfåddhet.”  

Trots att hon hade barnastma, upplevde Amanda problem med att få en rätt diagnos. Hon hade även lunginflammation några gånger men ingen försökte ta reda på anledningen. Amanda säger att hon länge saknade motivationen att söka vård eftersom hon kände sig ignorerad. Detta gjorde att processen dröjde på sig ännu mer. 

Amanda känner att vården måste göra ett bättre jobb av att utreda orsakerna till de symtom som upplevs av patienterna.  

“Man skulle vilja att läkare tar reda på varför man känner sig andfådd eller får lunginflammation. De måste gå till grunden med problemet för att kunna se helheten” förklarar hon.  

 

Bättre mediciner och vård behövs  

När Amanda fick sin diagnos, fick hon också två olika läkemedel i form av inhalatorer. Den ena används dagligen, och den andra vid behov när hon känner ett ankommande astmaanfall. Detta är mycket vanligt vid astma då de flesta patienterna får ett långverkande läkemedel med kortison, vilken dämpar inflammationen i luftrören och ett snabbverkande läkemedel som vidgar luftrören vid astmaattack.  

 

Astmaattack innebär att astmasymtomen försämras plötsligt. Musklerna i luftrören dras ihop, slemhinnorna svullnar och mer slem bildas. Oftast upplever man då andnöd, pipande ljud vid andningen och svår hosta.  

 

Enligt Amanda, de nuvarande medicinerna räcker inte till då hon fortfarande upplever andfåddhet och andra symtomen ofta. Hon berättar att hon skulle vilja byta sina mediciner, men hennes läkare kunde inte erbjuda henne något annat.  

“Jag känner inte att jag har blivit hörd. När jag sade att jag skulle vilja byta mitt läkemedel till ett annat som hade funkat bättre förr, svarade läkaren att det jag hade var bättre. Men han vet ju inte hur jag mår.” 

Amanda har länge känt sig ignorerad av vården. Hon anser att det finns mycket som måste förändras för att göra det vardagliga livet lättare för astmatiker.  

“Det är viktigt att återkoppla med patienterna och justera medicinerna. Fler regelbundna kontroller behövs definitivt.”  

 

Viktigt att förebygga anfall  

Astmaanfall kan triggas av olika anledningar. Amanda säger att kylan, vind, stress och fukt kan orsaka ett anfall. Hon säger att fukt och mögel kan vara speciellt farligt. För ett tag sedan flyttade hon till en ny lägenhet och märkte en enorm skillnad i sin välmående då hon mådde mycket bättre efter bara några dagar.  

“Alla hus och byggnader ska besiktas och kontrolleras så att det inte finns något fukt, tycker jag. Husets status ska kollas regelbundet.” 

 

Enligt Amanda finns det dock mycket man kan göra själv för att må bättre och förebygga astmaanfall. 

“Inga starka parfymer, inga doftljus, ingen tobaksrök...” räknar hon. “Jag undviker alla starka dofter så bra jag kan och går aldrig in på en parfymaffär. Jag tränar, men inte för intensivt för då kan jag få ett astmaanfall. Just nu håller jag på med rörlighetsträning, där har man lite mjukare uppgifter.”  

Amanda säger att det är viktigt att hålla till sina riktlinjer och säga till andra när det behövs.  

“På mitt jobb som stödpedagog besöker jag ofta andra människor i deras lägenheter. Många röker fortfarande i sina hem och då säger jag till – du får inte röka när jag är här. Du måste vänta tills jag har gått.”  

 

Amanda hoppas att i framtiden får man mer stöd av vården och att det finns bättre mediciner för astma. Hon väntar på en dag då hon får använda en stark parfym.  

 

Vill du bidra till forskningen av nya astmaläkemedel? Klicka här för att komma till ett anmälningsformulär till en klinisk studie om svår astma.  

Klicka här för att läsa mer om astma på 1177.

Klicka här för att läsa mer om astma på Astma och Allergiförbundets webbsida.   

5 thoughts on “Hur förebygger man astmaanfall? Amanda berättar sin historia.

  1. Jag lider av odiagnoserad astma. Astma/kol sköterskan säger att jag har lite kol. Jag vet att jag lider av astma…
    Jag har bett om en allergitest och skall göra det i närtid. Har inhalatorer…cortison, bronkvidgande och der hjälper något. Vad skiljer kol från astma? Mvh

    1. Hej! Astma och KOL liknar varandra ganska mycket då båda är obstruktiva lungsjukdomar. Därför kan det ibland vara svårt att skilja dem. Astma får man oftast tidigt i livet och märker svåra symtomen plötsligt. Oftast länkas astma till allergi. KOL får man däremot senare i livet och symtomen märks ofta inte direkt då försämringen är långsam och gradvis. KOL orsakas oftast av tobaksrökning eller andra skadliga ämnen.

  2. Tycker inte att jag har så svårt att andas men ganska ofta harklar jag och har svårt att få slemmet att lossna. JAG ANVÄNDER DUORESP stark version 2 doser morgon och 2 doser kväll

    1. Jag har Acetylcystein just för den anledningen. En brustablett som löser upp slemmet och gör det lättare att hosta upp. Tar det på morgonen de perioderna och frampå dagen om det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *