Tommy på väg att delta i en klinisk studie

Tommys resa i processen för att delta i klinisk forskning

I våras skickade Tommy, 77 år, en intresseanmälan för att delta i en av Forskningspanelens studier via ett inlägg på Facebook. Nu är han i processen att kunna delta i KOL-studien och hjälpa till i klinisk forskning. Tommy är väldigt tacksam över att kunna vara till hjälp och han anser att hela processen varit väldigt positiv. Han trycker även på att det bör skickas mer resurser och pengar till forskning i Sverige och runtom i världen.

Anmälde sitt intresse via Facebook

Det var på nätet som Tommy fick upp ett marknadsfört inlägg om att Forskningspanelen sökte deltagare till en studie om KOL. Syftet med studien är att studera effekten av ett nytt biologiskt läkemedel med förhoppning att det kan minska risken för förvärring av själva sjukdomen. “Jag ser positivt till forskning och såg det som en väldig fördel att kunna bidra med något till Forskningspanelen och klinisk forskning.” 

Ganska snabbt fick Tommy kontakt via telefon med vår sjuksköterska Maja, där han fick svara på ytterligare frågor som sedan ledde till en fysisk undersökning med läkare på en privat klinik i Göteborg. Enligt Tommy var det en väldigt positiv konversation, och fick bra med information igenom alla stegen som Tommy är väldigt tacksam för. 

Första testerna 

Direkt när Tommy kom till kliniken i Göteborg så gick han igenom en rad olika tester. Vid första besöket fick han ge blod för att undersöka sina nivåer och sen röntgades Tommy för att undersöka sina hjärta och lungor.

“Första gången fick jag lämna blodprov och efter det så fick jag också röntga hjärtat och lungorna hack i häl. Fått sedan skickat ytterligare remisser för mer kontroller. Jag fick tider snabbt på Sahlgrenska.” 

Tommy menar att detta har varit en riktigt positiv upplevelse. Han vill vidarebefordra det till andra att “det är ett väldigt plus för en egen del och för forskningen. Nya mediciner som hjälper en bättre och tar världen framåt.” Med dessa undersökningar har Tommy även fått börja använda spirometer för att utvidga lungorna och fått andra mediciner såsom kortison och antibiotika mot infektioner. “Jag känner mig frisk, så frisk som man kan bli.” Tommy nämner också att han har fått tillgång till nyare mediciner. Eftersom han har haft KOL väldigt länge, är det ett plus med att få nya och bättre mediciner och att det finns hjälp att få med övningar. 

I väntan på att gå med i studien 

För närvarande väntar Tommy på svar om han kan delta i studien eller inte. Eftersom Tommy har lite fler sjukdomar än bara KOL var han tvungen att gå igenom flera extra tester för att se över hans hälsotillstånd. Om läkarna anser att Tommys andra sjukdomar inte kommer påverka resultaten för processen i den kliniska studien kommer Tommy med stor sannolikhet kunna delta i studien. 

“Jag vet inte än om jag kommer komma med i den kliniska studien, för de måste kolla min njure och sen se över hur det är med mina tidigare lymfkörtlar. Om detta fixar sig så kan jag fortsätta med studien.”  

Tommy ser själv positiv på denna process, och har ingen ånger för att ha sökt om han inte kommer med i studien. Han menar att det är viktigt att delta i klinisk forskning om man har möjlighet till det. “För det gynnar en själv och dagens forskning” förklarar Tommy.  

“Med hela mitt hjärta vill jag rekommendera andra som står och funderar över att gå med i en studie att de ska göra det.” 

Om du vill läsa fler artiklar om våra medlemmar och om klinisk forskning så bli medlem på Forskningspanelen kan du klicka på denna länk för att registrera dig hos oss: https://forskningspanelen.se/medlemskap/registreringsformularet/ 

 

20 thoughts on “Tommys resa i processen för att delta i klinisk forskning

    1. Hej Ulla och tack för din kommentar! Om du fortfarande är intresserad av Forskningspanelens studier och vill få uppdatering om vad vi erbjuder kan du registrera dig här via denna länk

    1. Hej Kathye och tack för din kommentar!

      På vår hemsida kan du hitta all info om va vi gör och om klinisk forskning, du kan klicka på länken här för att komma vidare.

      Du kan också läsa om våra pågående studier här

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

    1. Hej Ulla och tack för din kommnetar!

      Om du vill ha snabbt svar så kan du skicka ett meddelande till oss på info@forskningspanelen.se så kommer vi hjälpa dig!

      Du kan också anmäla ditt intresse här på vår hemsida, du kan klicka på denna länk för att läsa om våra pågående studier och fylla i vår frågeformulär på den studie du är intresserad av.

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

    1. Hej Marianne och tack för din kommentar!

      Du kan anmäla ditt intresse här på vår hemsida, och du kan klicka på denna länk för att läsa om våra pågående studier, där du också kan fylla i vårt frågeformulär för den studien du är intresserad av.

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

  1. Jag har kol och diabetes typ två. Jag tror att jag har sökt att vara med i en studie men som jag inte har fått något positivt svar på. Vilket jag kan tycka är lite konstigt för jag lider verkligen av min kol orkar nästan inte gå längre så mitt liv är väldigt torftigt har svårt med det dagliga. Hade ju varit kul att höra om man hade några möjligheter att bidra till forskningen om kol kanske man kan göra livet lite enklare för någon.

    1. Hej Tommy och tack för din kommentar!

      Jag beklagar över att höra om din diagnos och att du inte kom med i studien när du ville det. Varje studie har en mängd inklusionskriterier som måste uppfyllas för att man ska kunna delta. Detta för att följa de strikta regelverk som finns i Sverige och att studien utförs på bästa möjliga sätt, samt att det ska vara så säkert som möjligt för våra deltagare att delta.
      Om du skickar ett mejl till oss på info@forskningspanelen.se så kan vi ta reda på varför du inte kunde delta i vår studie. Varför vi gör det via mejlen är för att inte känslig information ska finnas ute på nätet.

      Om du är intresserad har vi också skapat en ny privat Facebook-grupp för personer som lider av KOL där du kan dela erfarenhet med andra och få råd om din sjukdom. Klicka på länken för att ta dig till gruppen: https://www.facebook.com/groups/645800840327135/

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

  2. har tidigare nekats deltagande i undersökningen, men vill även i fortsättningen få veta mer om forskningen

    1. Hej Lars och tack för din kommentar!

      Jag beklagar över att du inte kom med i studien när du önskade dig det. Om du vill veta varför du inte kunde delta eller har fler frågor angående kliniska studier är du varmt välkommen att kontakta oss på info@forskningspanelen.se.

      Om du är intresserad har vi också skapat en ny privat Facebook-grupp för personer som lider av KOL där du kan dela erfarenhet med andra och få råd om din sjukdom. Klicka på länken för att ta dig till gruppen: https://www.facebook.com/groups/645800840327135/

  3. Intressant att följa vad som händer.
    Har själv genomgått flera kolundersökningar på min vårdcentral. Ej kol.

    1. Hej Lena och tack för din kommentar!

      Vad roligt att du följer med våra uppdateringar om klinisk forskning! Jag hoppas att du kom fram till vad som var problemet med dina undersökningar och att du mår bättre nu!

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

  4. all forskning är mycket intressant då det visar vad framtiden kommer att ha för läkemedel som kan hjälpa människor

    1. Hej Pirkko och tack för din kommentar!

      Vi tycker också att det är intressant att se klinisk forskning bli bättre och mer tillgängligt till allmänheten!

      Med vänlig hälsning
      Hanna
      Community Specialist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *