Ett av huvudmålen som vi har med vårt community är att stödja och informera ett ständigt ökande antal patienter över hela Sverige. För att försäkra oss om att vi uppnår detta mål samarbetar vi med olika patientorganisationer för att nå ut till fler som lider av olika sjukdomar.
Idag är vi glada att kunna meddela att vi nyligen har inlett inte bara ett samarbete utan två med två svenska patientorganisationer: HS-föreningen och Riksförbundet Ehlers-Danlos-syndrom! Detta är också spännande eftersom dessa är våra första samarbeten i vår svenska community!
HS-Föreningen Sverige
HS-Föreningen är en patientorganisation för personer som lever med Hidradenitis Suppurativa och som finns för att ge stöd och vägledning inom vården. Föreningen stödjer också forskningen.
Hidradenitis suppurativa (HS) är en inflammatorisk hudsjukdom. Sjukdomen kännetecknas av inflammation i huden och att det ofta uppstår knölar, sår och bölder. Trots att sjukdomen drabbar omkring 1–4% av befolkningen är den relativt okänd. HS drabbar oftast yngre personer och då främst kvinnor i fertil ålder. Hur allvarlig sjukdomen är varierar, besvären kan vara milda till svåra, då i form av smärtsamma bölder.
Är du intresserad av denna förening, eller har du mer funderingar kring Hidradenitis suppurativa? Klicka på länken för att ta dig till föreningens hemsida: HS-Föreningen
Riksförbundet Ehlers-Danlos Syndrom (EDS Riksförbund)
EDS Riksförbund är en ideell patientorganisation för de som har eller misstänker att de har diagnosen Ehlers-Danlos-syndrom (EDS) eller Hypermobilitetsspektrumstörning (HSD). Förbundet arbetar för att förbättra vården, villkoren och vardagen för alla med EDS/HSD.
Ehlers-Danlos syndrom (EDS) är en grupp genetiska bindvävssjukdomar som det generellt sett råder stor okunskap kring, både inom vården och i samhället i övrigt. Den hypermobila varianten (hEDS) är vanligt förekommande samtidigt som det finns flera mycket sällsynta varianter. Sedan 2017 finns även den närbesläktade diagnosen HSD (hypermobilitetsspektrumstörning) som liksom hEDS är vanligt förekommande.
EDS/HSD innebär att man har avvikelser i bindväven som är svagare och fungerar sämre än hos friska personer. Gemensam nämnare för de flesta med EDS/HSD är instabila leder och långvarig smärta. Bindväv finns dock i hela kroppen vilket gör EDS/HSD till mycket komplexa diagnoser med stor variation i hur individer drabbas.
Är du intresserad av denna patientorganisation eller har mer funderingar kring EDS/HSD? Du kan ta dig till riksförbundets hemsida genom att klicka här: EDS Riksförbund
Vi ser fram emot att se de fördelar som dessa samarbeten kommer att medföra för våra medlemmar och hela vår patientcommunity!
Bli medlem
Som medlem i vårt community Forskningspanelen får du ett bättre stödnätverk genom samarbeten som vi etablerar med patientorganisationer. Det gör det också möjligt för dig att träffa andra patienter med liknande erfarenheter, dela råd och dra nytta av ömsesidigt stöd. Genom att gå samman med dessa patientorganisationer hoppas vi kunna ge dig bättre stöd, vägledning, hjälp, utbildning och information.
Vill du lära dig mer och läsa artiklar om våra medlemmar och klinisk forskning? Det är både frivilligt och gratis att bli medlem. Bli medlem i Forskningspanelen via denna länk: Medlemskap
5 thoughts on “Forskningspanelens första samarbeten i Sverige!”
Intressant. Jag lider av Myosit så där är mitt intresseområde
Med vänliga hälsningar A-C
Hej Anna-Carin och tack för din kommentar!
Så intressant! Kanske smärtrehab mot EDS också kan vara liknande för er med myosit?
Med vänlig hälsning
Hanna
Forskning inom lungmedicin är viktig för ca 700000 som lever med diagnos kol. Banbrytande forskning har bl a gjorts på Lunds Universitet vad gäller att klarlägga vad som sker på mikronivå i våra alveoler. Vi är många med denna sjukdom som behöver hopp och stöd för att få ta del av den forskning som kan förändra en dödlig sjukdom.
Hej Birgitta och tack för din kommentar!
Så bra att du tar upp om detta. Vi på Forskningspanelen håller helt med att det måste finnas bra med stöd och hopp för de som lever med KOL.
Om du är intresserad har vi också skapat en Facebookgrupp för personer som lider av KOL. Gruppen är till för att ge stöd till varandra och ge tips och råd. Du kan komma till den privata Facebookgruppen via denna länk: https://www.facebook.com/groups/645800840327135
Med vänlig hälsning
Hanna