Markettas upplevelse i en klinisk studie – ”Inget negativt att säga överhuvudtaget”  

Marketta är en randomiserad patient, det vill säga hon deltar i en randomiserad kontrollerad klinisk studie. Vi pratade med henne om hur det går till att delta i forskning!  

 

Marketta är 74 år och bor i Göteborg. Hon är sjuk i KOL. När hon såg Forskningspanelens kampanjer på Facebook valde hon att anmäla sig för en chans att testa nya mediciner.  

Marketta fyllde i vårt formulär och inom några veckor fick hon ett samtal från Ylva, en av våra forskningssjuksköterskor. Under samtalet ställde Ylva några kompletterande frågor om Markettas hälsohistoria. När det visade sig att allt stämdemed kriterierna för forskningsprojektet, fick Marketta besöka den närmsta forskningskliniken för att genomgå några tester och undersökningar. Efter det blev hon officiellt godkänd för studien.

“Nu får jag gå och besöka kliniken ungefär en gång om månaden i sexton månader. Varje gång gör de en spirometri och andra tester. De är väldigt noggranna.”

Marketta uppskattar också den flexibilitet som kliniken har visat när det gäller hennes regelbundna besök.

“Jag hade planerat några resor innan jag började i studien men jag behövde inte ställa in någonting. Man ska besöka kliniken var fjärde vecka, men det var inte så strikt. De planerade allt runt mina resor och min födelsedag så att inga planer blev förstörda.”

  

Hopp för bättre behandlingar 

Förutom att besöka kliniken svarar Marketta på frågor om sin välmående dagligen.

“Jag har en dagbok där jag svarar på frågor om hur jag mår. Jag är en väldigt strukturerad person så jag brukar också skriva ner alla andra förändringar och ta upp det med personalen på kliniken under mina besök.”

Marketta gör andningsövningar och tränar regelbundet. Det gör att hon mår bättre i sin KOL.

“Det har visat sig att jag har bättre lungfunktion än många andra med KOL i min ålder. Och det säger till mig att de andningsövningarna gör en skillnad. Jag också glad att jag fortfarande kan gå långt på en gångbana.”

Marketta hoppas att det kommer något nytta från forskningen för både hennes och andras skull.

“Det är möjligt att de medicinerna jag får är placebo. Det vet jag inte. Men om studien leder till bättre mediciner då är det ju jättebra. Det är så viktigt att utveckla kunskapen. Var hade vi varit utan det?”

 

“Inget negativt att säga överhuvudtaget” 

Vi frågade Marketta om vad hon tyckte borde förändras i forskningsvärlden för att göra kliniska studier vänligare mot patienter. Marketta är dock väldigt nöjd med hela processen och känner att hon fick mycket stöd från alla läkare och sjuksköterskor på kliniken. 

“Alla är så trevliga så jag är alltid glad att gå dit. De frågar alltid hur jag mår och låter mig vila efter mina besök. Jag har inget negativt att säga överhuvudtaget.”  

 

Vi på Forskningspanelen är tacksamma för Marketta och alla som väljer att anmäla sig till kliniska studier. Tillsammans har vi en chans att förbättra det dagliga livet för många sjuka personer.  

Vi önskar Marketta en fortsatt bra upplevelse på hennes forskningsresa! 

 

Är du intresserad av att delta i ett forskningsprojekt, ta en kik på våra pågående studier här.  

8 thoughts on “Markettas upplevelse i en klinisk studie – ”Inget negativt att säga överhuvudtaget”  

    1. Hej och tack för din kommentar! Markettas andningsövningar kan vi inte uttala oss om, men rådfråga din läkare om andningsövningar och träningsmoment som skulle kunna vara bäst för dig. Ha en trevlig dag!

    1. Hej! Tack för din kommentar. Verkligen tråkigt att höra om dina besvär men vi kan inte ge medicinsk rådgivning. Du bör rådfråga din läkare hur du utför dina andningsövningar på bästa sätt.

    1. Hej! Tack för din kommentar! Om du är intresserad av att gå med i vår studie så kan du gå till vår hemsida under rubriken klinisk forskning och sen klicka på våra pågående studier där kan du läsa om våra projekt och se vilken som skulle passa dig. Länk till sidan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *