Träning förändrade Lennarts liv

Lennart var 46 år när han år 2007 fick diagnosen kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Då kunde han inte gå mer än 5–10 meter. Idag ser hans liv helt annorlunda ut – tack vare träningen.


När Lennart fick sin diagnos hade han rökt i 25 år, levde ett stressigt liv och hade ständigt cigarettrök runt sig. Hans lungkapacitet var 53%. Det innebär att lungorna bara kan ta in ungefär hälften av den luft de egentligen ska kunna. Från läkarna fick han höra att han skulle ta det lugnt, gå ner i tid på sitt jobb och fundera över att bli pensionär.  

Det jag uppfattade av vad läkarna sa då, det var ju att jag skulle dö”

Träning blev räddningen

Lennart slutade att röka efter han fick sin diagnos. Trots det kunde han inte gå mer än 5–10 meter. Han hade små barn och insåg att en förändring behövde ske om de skulle få växa upp med sin pappa. I Lennarts fall kom förändringen i form av träning.  

Vid årsskiftet 2009–2010 bestämde sig Lennart för att börja träna. Till en början innebar det 10 timmars träning i veckan. Han hittade tillbaka till bågskyttet, vilket han hade varit aktiv i som ung. Trots hans träning fortsatte lungkapaciteten nedåt och år 2013 var den endast 21%. Läkarna beslöt att han behövde syrgas i hemmet och ansåg att Lennart borde sluta arbeta för att kunna ta det lugnare. Det hade Lennart svårt att acceptera och valde därför att söka sig vidare. På Sofiahemmet i Stockholm träffade han en äldre läkare vars ord kom att förändra hans liv.  

”Han sa till mig att jag skulle börja träna som en elitidrottare. Då skulle jag kunna leva ett hyfsat bra liv. Men mitt mål, det blev att klara ett maraton vid 60”, berättar Lennart. 

Att ha KOL – och träna som en elitidrottare

Lennart började träna 25 timmar i veckan. I början innebar det att gå korta sträckor i närheten av hans hus, där han hade en syrgasmaskin nära till hands som en trygghet. Under bågskyttsträningarna sköt han bara en pil åt gången, i stället för fem, för att behöva gå och hämta den vid fler tillfällen. Efter en tid kunde han öka sina gångdistanser.  

”Jag körde bilen längre och längre från huset. Sen hade jag en Nebulisator både i bilen och i huset som trygghet, och gick där emellan”, berättar Lennart.

Det som började med 250 meter blev två mil. Men förändringen tog tid, ungefär fem år. Trots det har Lennart lyckats behålla sin motivation och tränar ungefär sex timmar per dag – både genom att promenera, styrketräna och med bågskyttet. Han sätter hela tiden upp nya mål och delmål att arbeta mot.  

”För två år sedan satte jag upp ett mål om att gå upp för Kebnekaise, fast hemma i slalombacken. Det målet nådde jag i fjol då jag gick 2200 meter i höjd upp och ner, upp och ner i slalombacken”, förklarar han.

Han har också lyckats med sitt mål att klara av att gå en maratondistans. Den dagen hade han som mål att klara tre mil, men det slutade med att han gick drygt fem. Nu är hans stora mål att bli världsmästare i bågskytte. Lennart har fortfarande låg lungkapacitet och har förstått att det inte går att göra mycket för att förändra den. Men han mår bättre än någonsin.  

”Jag har lärt mig hur jag ska göra för att kunna gå långt, och vad jag ska göra för att inte få panik när andningen blir sämre”

Vill motivera andra till att förbättra sitt liv med träning

Idag vill Lennart hjälpa andra. Han är väldigt aktiv på sociala medier, där han i olika forum skriver för att förmedla sina erfarenheter och den kunskap han har samlat på sig längst vägen. Han samarbetar med KOL-webben vilket är en hemsida där personer med KOL kan hämta information om det mest kring sjukdomen, bland annat träning som gör skillnad. Till hösten kommer informationsfilmer som han har spelat in tillsammans med 1177.  

För Lennart är det viktigt att förmedla hur träning kan förändra livet för den som lever med KOL. Det var också därför han anmälde sig till Forskningspanelens studie, för att öka möjligheten att nå fler personer som lever med KOL.  

Han vet att processen innan förändring märks kan vara lång och att det därför kan vara svårt att motivera sig själv och andra både till att börja träna och att fortsätta hålla i gång. Han tycker även att sjukvården borde ta ett större ansvar i att informera om vikten av träning och vilken skillnad den kan göra, och önskar att träning ska börja skrivas ut på recept. Lennart drömmer om att kunna resa runt i landet och informera andra om sin resa och hur träningen har förändrat hans liv, för att motivera andra till att uppnå samma förändring.  

Jag vill visa andra att det finns en väg ut. Jag vet hur det känns att inte kunna gå mer än fem meter. Men jag vet också hur du gör för att ta dig från fem meter till sex meter, och längre”

Lennarts bästa tips för att komma igång med träning

  1. Börja väldigt försiktigt
  2. Träna hellre flera gånger per dag istället för ett längre pass
  3. Förbered dig på att det kommer ta lång tid
  4. Tänk på att vi har bra och dåliga dagar i vår sjukdom
  5. Ha delmål i din träning

Lennarts bästa tips för att hålla igång träning

  1. Gör aldrig spirometritester eller liknande under en exacerbation då värdet kan bli betydligt sämre än innan du började träna
  2. Utmana och tävla mot dig själv inte mot andra
  3. Ge inte upp utan träna på även vid dåligt väder
  4. Ha inget slutmål utan ändra hela tiden ditt mål så att du utmanar dig själv
  5. Hjälp andra att komma igång så mår man ännu bättre själv

 

Notis: Vi på Forskningspanelen är förtydligar att det här Lennarts personliga berättelse och vi är medvetna om att detta tillvägagångssätt inte fungerar för eller passar alla patienter med KOL. Vi rekommenderar alltid att du söker behandlingsråd från din läkare.  

6 thoughts on “Träning förändrade Lennarts liv

  1. Jag är rökare Har två hundar som jag går ut med 3 g om dagen Vill sluta med kommer inte igång Är 84 år pigg har trädgård Vill mortionera mer

  2. Tack Lennart.
    Du ger hopp, kommer att börja öka min träning mer och mer. Framförallt göra flera övningar utspritt på en dag istället för ett pass

  3. Både jag och min son har fått diagnosen astma/lindrig kol
    Nu blev jag motiverad att öka på min träning, trodde att det räckte med promenader men som jag förstår så behövs mer intensiv träning..

    1. Hej Karin! En promenad räknas också som träning! Om man orkar är det alltid värt att stegvis bygga upp intensiteten. Lycka till!

    1. Hej Solveig! Att hitta motivation till träning kan kännas svårt, men en promenad per dag räknas också som träning! Om du orkar är det går det lika bra att stegvis bygga upp intensiteten vid promenad. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *