Här hittar du en samling av nyheter om genombrott och utvecklingen av forskning från Sverige och världen. Titta nedan för att läsa de utvalda artiklarna!
Studier inom hormonsystemet kan hjälpa förebygga typ 2-diabetes
Diabetesforskare vid Lund universitet studerar hormoner som kan ge oss en bättre förståelse om diabetes. Deras studier har visat till exempel att förhöjda nivåer av hormonet neurotensin kan betyda att det finns risk för att utveckla typ-2 diabetes, fetma, eller hjärt- och kärlsjukdomar. Neurotensin är ett hormon som frisätts från mag- och tarmkanalen efter man har ätit fett. Andra hormoner, som också kan ha en betydelse, påverkas av kolhydrater, vattenintag och andra faktorer.
Forskarnas hoppas att en bättre förståelse av hormonsystemet kan leda till förebyggande av typ 2-diabetes och dess komplikationer genom mer individanpassade behandlingar och dieter.
Så håller du hjärnan frisk
Mer forskning behövs för att kunna bättre förstå demens och kognitiv förmåga hos äldre. Aktuell forskning visar dock att risken att insjukna i demens ökar på grund av vissa riskfaktorer som rökning eller fetma.
Så vad kan du göra själv för att hålla hjärnan frisk och minska risken att få demens?
- Livsstil: allmänna livsstilsråd gör en stor skillnad. Man ska sluta röka, dricka måttligt, äta nyttigt och motionera.
- Använd hjärnan: ta till sig ny kunskap för att hålla hjärnan aktiv. Att umgås med andra är också mycket viktigt.
- Håll koll på blodtrycket: lågt blodtryck har visat sig att påverka hjärnans förmåga att bearbeta information. Därför är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck regelbundet.
Alternativ till antibiotika?
Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot den globala hälsan. Nu har forskare vid Chalmers utvecklat en sprej som kan döda bakterier och förebygga infektioner. De hoppas att sprejen kan bidra till att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens.
Sprejen består av små gel-partiklar utrustade med peptider. En peptid är en sorts molekyl som skiljer sig från proteiner genom att den är mindre, vilket gör den effektivare i en ytbeläggning. Peptiderna i sprejen binder sig till bakterierna och dödar dem.
Till skillnad från befintliga bakteriedödande sprejer påverkas inte den naturliga läkningsprocessen negativt. Dessutom dödas bakterier mycket snabbare och den desinfekterande förmågan är aktiv i två dygn.
Promenader kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
En ny studie från Vanderbildt University Medical Center i Nashville har visat att äldre personer kan dramatiskt minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar om de går mellan 6000 och 9000 steg om dagen.
Risken för sjukdomar, hjärtinfarkt eller stroke minskas i 40%-50% i jämförelse med personer som endast går 2000 steg om dagen. Enligt forskare gör även en ökning på 1000 steg en stor skillnad. När man ökar antalet av sina dagliga steg, så börjar man förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.
Har ni koll på hur många steg ni går? De flesta smartphones har inbyggda stegräknare!
Nytt sätt att skräddarsy behandling vid bröstcancer
Bröstcancer är en sjukdom som skiljer sig mycket från patient till patient. Därför kan det ofta vara svårt att välja rätt behandling. Nu utvecklar forskare från Karolinska Institutet en ny metod att skräddarsy en behandling.
Metoden går ut på att isolera och odla celler från tumören. På så sätt kan man skapa en modell som efterliknar brösttumörens biologi. Olika läkemedel kan då testas på modellen för att förutsäga behandlingssvar och undvika onödiga biverkningar.
Metoden måste testas på en större patientgrupp innan den godkänns för klinisk användning.
Livshotande bakterier allt mer resistenta
Bakterier blir allt mer resistenta mot antibiotika, säger en rapport från WHO. Detta gäller både bakterier som orsakar vanliga infektioner, som gonorré eller urinvägsinfektioner samt bakterier som orsakar allvarliga blodförgiftningar.
WHO säger mer forskning behövs för att ta reda på orsaken till den ökade antibiotikaresistensen och för att förstå vilken roll covid-19 pandemin kan ha spelat.
Volontärer räddar liv vid hjärtstopp
Forskare vid Karolinska Universitet har utvecklat ett system med frivilliga sms-livräddare som är utbildade i hjärt- och lungräddning. De notifieras via sms när en person i deras närhet har drabbats av hjärtstopp. De får också en karta till det närmsta hjärtstartaren.
Det visar sig att frivilliga sms-livräddare är ofta först på plats och har en viktig roll att spela i väntan på ambulans. Idag finns det 130 000 sms-livräddare i elva regioner i Sverige.
Styrketräning effektiv hos äldre
I en studie från Gymnastik och -idrottshögskolan utförde tio unga och tio äldre män ett tungt styrketräningspass. Forskare tog muskelprover före och efter träningen och då visade det sig att muskelfibrerna uppvisade liknande mönster oavsett åldern. Detta betyder att styrketräning är lika effektiv hos äldre personer som hos unga och att det aldrig är för sent för att börja styrketräna.
Ny cellterapi för barn och unga med typ 1-diabetes
Barn och unga med typ-1 diabetes ska testa en ny cellterapi med stamceller.
Enligt forskarna är den nya terapin lovande då stamceller har en unik förmåga att “dämpa immunangrepp”. Cellterapin kan förhoppningsvis bidra till bibehållen egen insulinproduktion flera år efter behandlingen.
Denna sorts terapi har tidigare testats på vuxna till bra resultat.
10 thoughts on “Forskningsnyheter”
Var kan jag läsa om diabetes Typ 1 cellterapi som är genomförd?
Hej och tack för din kommentar! Hälsorapporten har skrivit en artikel om en genomförd cellterapi för diabetes typ 1. Klicka här för att komma till artikeln.
Jag fick vara om forskning, rökare 50 års tid, men när inga tecken på lungcancrar hittades får jag inte vara med längre
Nu undrar om forskning är pålitlig eftersom forskning gallrar bort sk friska
Nästan skrattretande
Hej! Tack för din kommentar. Det är synd att du inte har kommit med i studien när du önskar det. I alla studier finns det många kriterier som måste uppfyllas av studiedeltagarna. Om du vill veta varför du inte kunde delta eller har fler frågor om hur kliniska studier går till, kontakta oss gärna på info@forskningspanelen.se.
Tack för information.
Jag är själv 83 år och är rädd för alzheimer men har svårt att motionera pga generell artros (flera operationer).
Hej och tack för din kommentar! Jag är ledsen över att höra om dina besvär, du kan försöka rådfråga din läkare om de kan försöka hjälpa dig med att lindra dina symptom på något sätt.
Hur är det med forskningen på PAH
Hej! Tack för din kommentar! Enligt Riksförbundet HjärtLung stöder de en ny forskning för PAH-patienter. Även läkartidningen har skrivit en artikel gällande PAH
Det handlar om pengar, dåliga pensioner, tillgång till bil, färdtjänst mm. Om man bor i en stad eller på landet !
Hej Thomas och tack för din kommentar! Klinisk forskning omfattar experiment eller observationer som är utformade för att svara på specifika frågor som påverkar människors hälsa. Det finns inget vinstintresse inom klinisk forskning och det finns många regelverk som företag måste anpassa sig efter för att kunna utföra kliniska studier.